Segregujemy odpady - odpady biodegradowalne.
Czy segregowanie odpadów jest łatwe?
W minionym tygodniu poznaliśmy poprawną segregację papieru, dzisiaj czas na odpady biodegradowalne – brązowy worek.
Do brązowego worka wrzucamy!
- obierki od warzyw (ziemniaków, marchewki, pietruszki, ogórków, cebuli, itp.)
- obierki i skórki od owoców (jabłka, gruszki, banany, cytryny, pomarańcze, itp.)
- zepsute warzywa i owoce
- resztki chleba i pieczywa
- pestki owoców (np. brzoskwiń, nektarynek, mango)
- łupiny po pestkach dyni i słonecznika
- zawartość konserw warzywno-owocowych (kukurydza, groszek, itp., owoce z puszki)
- resztki sałatek warzywnych (bez mięsa) i surówek
- grzyby i resztki z obierania grzybów
- fusy po kawie i herbacie
- przeterminowane / zepsute owoce kandyzowane, suszone
- przeterminowane / zepsute orzechy
- ugotowane ziemniaki, frytki, ryż, makarony, kasze.
Do brązowego worka nie wrzucamy !
- resztek pochodzenia zwierzęcego
- kości
- ości ryb
- odchodów zwierząt
- oleju jadalnego
- puszek, słoików, butelki z zawartością
- kapsułek z kawą do ekspresu
- resztek żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, sery, resztki jajek, itp.)
- resztek żywności wieloskładnikowej (sałatki, zapiekanki, kanapki, itp.)
- gumy do żucia
- wykałaczek, patyczków drewnianych
- kapsułki z kawą do ekspresów – wyrzucamy do odpadów ZMIESZANYCH
- słoik z zwartością, butelka z zawartością, konserwa z zawartością roślinno-warzywną
(przeterminowane, spleśniałe przetwory owocowo-warzywne – dżemy, warzywa, owoce –
wrzucamy do odpadów ZMIESZANYCH.
Zachęcamy, byście dodali prawidłową segregację odpadów do swoich postanowień!