Podpisanie umowy na dotację celową na remont zabytkowego kościoła św. Stefana w Barwicach.

W dniu dzisiejszym, 29 listopada 2024 roku, została podpisana umowa na udzielenie dotacji celowej na realiz…

Plakat nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego.

Informujemy, że dyżur nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego w punkcie nr 3 w Barwicach w dniu 04.12.2024…

Plakat nieodpłatne poradnictwo obywatelskie.

Uprzejmie informuję, że dyżur nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego w punkcie nr 3️⃣ w Barwicach (Urząd…

plakat o segregacji odpadów

Czy wiesz, gdzie wyrzucić bandaż? 🗑️ Odpady problemowe pod lupą!

Segregacja odpadów bywa trudna, zwł…

Jak poznać, że kompost jest gotowy?
na zdjęciu kompostownik

Jak poznać, że kompost jest gotowy❓🗑🍃

Kompostowanie przebiega w trzech etapach:
1. mineralizacja odpadów – wstępny rozkład, podczas którego dochodzi do wzrostu temperatury w kompostowniku (może osiągnąć nawet 70°C);
2. humifikacja – dalszy rozkład składników, ich przemieszanie przez dżdżownice i drobnoustroje, dzięki czemu temperatura spada i powstają wiązania próchnicze;
3. dojrzewanie – kompost nabiera dojrzałości, co trwa do momentu, kiedy opuszczą go dżdżownice kompostowe; temperatura w kompostowniku spada do temperatury otoczenia.

🌿Ile trwa dojrzewanie kompostu?

Przyjmuje się, że kompost może być gotowy nawet po dziewięciu miesiącach dzięki zabiegom przyspieszającym rozkład. Można to zrobić, dodając np. aktywator
do kompostu i korzystając z kompostownika z tworzywa sztucznego, w którym temperatura szybciej się podnosi i dłużej utrzymuje – nawóz może być gotowy nawet po dwóch miesiącach.
Dla bezpieczeństwa najlepiej przyjąć, że dojrzewanie kompostu trwa średnio 18 miesięcy. Dojrzały kompost ma ciemnobrunatną barwę i jednolitą strukturę, bez widocznych roślin. Nie martwmy się również jego zapachem – gotowy kompost pachnie przyjemnie świeżą ziemią.

❗️WSKAZÓWKA❗️Sygnałem, że kompost jest dojrzały i gotowy do użycia, jest brak dżdżownic. Kiedy nie mają się czym żywić, opuszczają kompostownik
w poszukiwaniu nowego źródła pokarmu.

🌿Podsumowanie korzyści kompostowania🌿

Kompost domowy nie bez powodu nazywany jest „czarnym złotem”. Otrzymujemy go zupełnie za darmo i w sposób ekologiczny i pożyteczny korzystamy z organicznych odpadów. Ogromne znaczenie ma fakt, że jest bogaty w składniki odżywcze i ma pozytywny wpływ na rośliny. Z pewnością odwdzięczą się nam pięknym zdrowym wyglądem i wysokimi plonami.
Kompostownik przydomowy to doskonały sposób na życie zgodne z zasadami slow life i zero waste, ponieważ wspomagamy powrót materiałów organicznych do gleby, nie powiększamy składowisk śmieci ani nie zanieczyszczamy cieków wodnych. Są też inne korzyści! Domowy nawóz poprawia właściwości i strukturę gleby, żywi organizmy glebowe oraz pomaga wyprodukować zdrowe i duże plony.

♻️Wsparcie ekologii i zrównoważonego stylu życia♻️

Dzięki przydomowemu kompostowaniu stajemy się czynnymi uczestnikami cyklu natury i dajemy szansę roślinności na bujny rozwój. Pozbywamy się resztek domowych i ograniczamy wywóz śmieci. Co więcej, możemy wytworzyć dobry, a nawet najlepszy nawóz na świecie, nadający się do odżywiania roślin i użyźniania ziemi. Nie będą więc potrzebne sztuczne nawozy, mocno zanieczyszczające środowisko i wody gruntowe.
Kompostowanie wpisuje się w zasadę 5R, sformułowaną przez Beę Johnson w Pokochaj swój dom (Zero waste home). Zasada ta pomaga utrwalać nawyki ograniczające powstawanie odpadów. 
Wyróżnia się tu pięć podstawowych kroków:
1. Refuse – odmawiaj, bo dzięki temu zmniejsza się wytwarzanie odpadów.
2. Reduce – ograniczaj, co odnosi się do rezygnacji z konsumpcji i kupowania niepotrzebnych produktów.
3. Reuse – użyj ponownie, nawet produkty powszechnie uważane za jednorazowe.
4. Recycle – przetwarzaj, a wcześniej segreguj, ponieważ właściwy podział odpadów umożliwia ich późniejsze przetworzenie, w tym recykling.
5. Rot – kompostuj i używaj bioodpadów.
Zasada 5R wpisuje się w ruch zero waste. Jej założeniem jest ograniczenie produkcji śmieci na wielu etapach: od produkcji przez konsumpcję i użytkowanie produktów po ich wyrzucenie lub odpowiednie zagospodarowanie, kiedy ich nie potrzebujemy, aż do ponownego użycia odpadków. Dzięki przydomowemu kompostownikowi zagospodarujemy niemal wszystkie roślinne odpadki. Oczywiście, łatwiej założyć kompost w ogrodzie, ale nawet w bloku możemy przyczynić się do lepszej gospodarki odpadami. 
Wystarczy wrzucać do kosza na odpady zielone tylko właściwe śmieci, a resztą (ich przetworzeniem) zajmie się firma zewnętrzna.

ZACHĘCAMY: Nie wyrzucaj, wykorzystaj ponownie! Zacznij od małych kroków i już dziś, zamiast wrzucać bioodpady do brązowego pojemnika, wyznacz im miejsce
w swojej kuchni i zamień w „czarne złoto ogrodników”!