Mieszkańcy Polski generują około 350 kg odpadów rocznie na osobę, z czego aż 70% to bioodpady. A można je wykorzystać do przygotowania własnego nawozu. Potrzebny jest do tego kompostownik, który z jednej strony pomoże zmniejszyć ilość odpadów, a z drugiej – uzyskać nawóz dla roślin. Sprawdź, dlaczego warto kompostować bioodpady i jak to zrobić 🧍🧍♂️🌿
Co to jest i dlaczego warto mieć kompostownik przydomowy?🍃🗑
Kompostownik jest odpowiednio przygotowanym miejscem lub pojemnikiem, w którym przebiega proces kompostowania odpadów biodegradowalnych.
Jego produktem końcowym jest wysokiej jakości nawóz do użyźniania gleby i pobudzania roślin do wzrostu. Kompostownik można zrobić samodzielnie lub kupić.
W zależności od umiejscowienia rozróżnia się kompostowniki przydomowe, umieszczane np. na działce lub w ogrodzie, oraz domowe, umieszczane najczęściej
w kuchni.
➡️Korzyści z kompostowania.
Kompostowanie przynosi korzyści środowiskowe, ekonomiczne i społeczne. Oto pięć powodów, dla których warto mieć przydomowy kompostownik:
1. Redukcja odpadów organicznych.
2. Produkcja naturalnego nawozu bogatego w składniki odżywcze.
3. Poprawa jakości gleby, dobre odżywienie roślin i większy plon.
4. Poprawa domowego budżetu, bo oszczędza się na chemicznych środkach ochrony roślin.
5. Ochrona środowiska, ponieważ jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się zbędnych odpadów.
Co więcej, kompostowanie pozwala nie tylko uzyskać darmowy nawóz, ale też ułatwia segregację pozostałych śmieci. W serwisie Nasze Śmieci, prowadzonym przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska, możemy przeczytać, że dzięki kompostownikowi łatwiej jest posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia (źródło: MOS.gov.pl). Dzieje się tak, ponieważ najpierw dokonujemy wstępnej selekcji na rzeczy do kompostowania. Później łatwiej jest dzielić odpady mieszane na organiczne i nieorganiczne. W praktyce więc zyskujemy pełną kontrolę nad tym, co ostatecznie trafia do pojemników.
➡️Jakie wymagania musi spełniać kompostownik?
Przydomowy kompostownik musi spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Przepisy prawa stanowią, że:
• mały kompostownik o pojemności do 10 m³ powinien znajdować się w odległości co najmniej 15 m od okien i drzwi zewnętrznych pomieszczeń, w których przebywają ludzie, oraz w odległości co najmniej 7,5 m od granicy działki sąsiedniej, ulicy lub ciągu pieszego;
• większy kompostownik o pojemności od 10 do 50 m³ powinien znajdować się jeszcze dalej, bo co najmniej 30 m od okien i drzwi zewnętrznych, co najmniej 7,5 m od granicy działki sąsiedniej oraz 10 m od linii rozgraniczającej drogi lub ciągu pieszego.
➡️Wybór odpowiedniego miejsca.
Przerób bioodpadów trwa nawet kilkanaście miesięcy, dlatego miejsce na kompostownik należy wybrać w sposób przemyślany. Dobrze, aby takie stanowisko było na wzniesieniu, co zapewni swobodny odpływ wody opadowej i zapobiegnie gniciu bioodpadów.
Miejsce na kompostownik powinno być:
✅na uboczu,
✅zacienione,
✅osłonięte od wiatru,
✅zabezpieczone przed zaleganiem wody.
Stanowisko w kompletnym cieniu nie jest wskazane, ponieważ może doprowadzić do nadmiernej wilgotności i gnicia materii organicznej. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się półcień. Należy również unikać zbyt suchych miejsc, które wymagają regularnego podlewania.
➡️Wybór odpowiedniego rodzaju kompostownika.
Wyróżniamy cztery rodzaje kompostowników:
1. Kompostowniki otwarte – zbudowane są z desek bez dna, aby biomasa miała styczność z glebą.
2. Kompostowniki zamknięte – najczęściej wykonane z tworzywa sztucznego o pojemności kilkuset litrów, bez dna, ale z klapą do zamykania. W ścianach znajdują się szczeliny, które zapewniają odpowiednią termoizolację.
3. Kompostowniki rotacyjne (obrotowe) – plastikowe lub metalowe beczki ułatwiające mieszanie i napowietrzanie biomasy.
4. Naturalne kompostowniki na pryzmie – najprostsze, nie wymagają pojemnika ani stelaża. Kompostowanie polega na układaniu materiałów biodegradowalnych warstwami, aż utworzy się stos; nie zabezpiecza się go ściankami.
Często rekomendowany rozmiar pojemnika, który zapewnia optymalny dostęp powietrza i umożliwia bytowanie pożytecznych mikroorganizmów i dżdżownic to: 1,20 m wysokości i 1,50 m szerokości.